International Car Operators Terminals

Bedrijf in haven Zeebrugge heeft zelf slagboom geïnstalleerd bij gevaarlijke spoorwegovergang

In de haven van Zeebrugge heeft International Car Operators Terminals (ICO) zelf een slagboom aan een spooroverweg vlakbij het bedrijf geïnstalleerd. Het betreft een gevaarlijke overgang waar regelmatig ongelukken plaatsvinden. Aanvankelijk werd er gekeken naar spoorwegbeheerder Infrabel, maar deze plaatst geen slagbomen in havengebieden. 

De spooroverweg in de Margareta van Oostenrijkstraat in het havengebied van Zeebrugge is regelmatig het decor van ongelukken. Vorige maand vond er nog een zware aanrijding plaats tussen een goederentrein en een vrachtwagen, terwijl er ook in maart twee ongevallen plaatsvonden waarbij zelfs iemand om het leven kwam.

Aan de overweg zijn slecht licht- en geluidssignalen en verkeersborden opgesteld. Volgens ICO-directeur Marc Adriansens is een slagboom op deze overgang noodzakelijk en hij klopte daarvoor recentelijk bij Infrabel aan. “Het plaatsen van slagbomen in havengebieden wil Infrabel zelf niet doen. Ze doen dat niet in Zeebrugge en willen dat ook niet doen in Antwerpen, dus ze blijven bij hun principes”, wordt hij geciteerd door VRT News.

Infrabel gevraagd om slagboom

Volgens Adriansens was Infrabel doof voor de argumenten van het bedrijf. “Ons argument is dat dat niet een passage is zoals elders in de haven waar misschien sporadisch een auto of een trein passeert. Dat is een ingang naar één van de drukste terminals in Europa. Dit is een druk punt en wij vinden dat daar een uitzondering moet worden gemaakt en een bewaakte overweg moet gezet worden.”

Een woordvoerder van Infrabel bevestigt dat ICO momenteel zelf een slagboom aanlegt. “De slagboom staat op de weg voor de overweg en hoort niet bij de overweginstallatie”, aldus de woordvoerder die ook bevestigt dat de infrastructuurbeheerder geen vragende partij is om slagbomen aan zijn overwegen in havengebieden te plaatsen.

Infrabel onderneemt toch stappen

Behalve ICO heeft ook het havenbedrijf van Zeebrugge maatregelen genomen om de veiligheid aan de spoorwegovergang te verbeteren. “Het havenbestuur heeft beslist om extra signalisatie te plaatsen in de vorm van borden en lichten om het verkeer zo beter te kunnen informeren”, zegt een woordvoerder. Ook Infrabel heeft na overleg besloten om actie te ondernemen. Zo gaat het een dynamisch bord plaatsen dat zal oplichten als er een trein in de buurt is. Daarnaast wil het het  verkeerslicht van de overweg zelf duidelijker maken. Nu wordt dat soms belemmerd door verschillende andere borden of door de inval van het zonlicht.

Auto’s met de trein afgevoerd

ICO maakt bij haar havenoperaties veelvuldig gebruik van het spoor voor het achterlandvervoer. Het logistieke bedrijf is gespecialiseerd in de afhandeling van auto’s. Auto’s die voor heel Europa bedoeld zijn komen in de haven van Zeebrugge per zeeschip binnen en worden op de terminal van Zeebrugge op de trein gezet voor doorvervoer.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Jerom Rozendaal